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Atlanta, Georgia 30345

Re: House Bill 1EX; O.C.G.A. § 40-8-76.1(2)
Dear David:

This follows up your request regarding the provisions of O.C.G.A. §§ 15-21-73(a) and
40-8-76.1(2).

As amended by House Bill 1 EX, O.C.G.A. § 15-21-73(a) provides as follows:

(1) In every case in which any state court, probate court, juvenile
court, police, recorder’s, or mayor’s court, municipal court,
magistrate court, or superior court in this state shall impose a fine,
which shall be construed to include costs, for any criminal or
quasi-criminal offense against a criminal or traffic law, including
civil traffic violations and violations of local criminal ordinances,
of this state or political subdivision thereof, there shall be imposed
as an additional penalty a sum equal to:

(A) The lesser of $50.00 or 10 percent of the original fine; plus
(B) An additional 10 percent of the original fine.

(2) At the time of posting bail or bond in any case involving a
violation of a criminal or {raffic law of this state or political
subdivision thereof, an additional sum equal to:

(A) The lesser of $50.00 or 10 percent of the original amount
of bail or bond; plus

(B) The lesser of an additional $50.00 or 10 percent of the
original amount of bail or bond

shall be posted. In every case in which any state court, probate
court, municipal court, magistrate court, recorder’s court, mayor’s
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court, or supertor court shall order the forfeiture of bail or bond,
the additional amounts provided for in this paragraph shall be paid
over as provided in Code Section 15-21-74.

The surcharge provided for in O.C.G.A. § 15-21-73(a)(1)(A) broadly applies “[i]n every
case in which any . . . court . . . in this state shall impose a fine . . . for any criminal or
quasi-criminal offense against a criminal or traffic law, including civil traffic violations
and violations of local criminal ordinances, of this state or political subdivision thereof.”

As we have discussed, O.C.G.A. § 40-8-76.1 generally provides for the imposition of a
fine of $15.00 for the failure to wear a seat safety belt in a motor vehicle. O.C.G.A. § 40-
8-76.1(e) specifically provides in relevant part that:

(e)(1) Except as otherwise provided in paragraphs (2) and
(3) of this subsection, a person failing to comply with the
requirements of subsection (b) of this Code section shall
not be guilty of any criminal act and shall not be guil
of violating any ordinance. A violation of this Code

section shall not be a moving traffic violation for
purposes of Code Section 40-5-57. :

(2) A person failing to comply with the requirements of
subsection (b) of this Code section shall be guilty of the
offense of failure to wear a seat safety belt and, upon
conviction thereof, may be fined not more than $15.00; but,
the provisions of Chapter 11 of Title 17 and any other
provision of law to the contrary notwithstanding, the costs
of such prosecution shall not be taxed nor shall any
additional penalty, fee, or surcharge to a fine for such
offense be assessed against a person for conviction
thereof. The court imposing such fine shall forward a
record of the disposition of the case of failure to wear a seat
safety belt to the Department of Motor Vehicle Safety.

(emphasis added). From my reading of O.C.G.A. § 40-8-76.1(e)(2), it appears to
specifically prohibit the imposition of any additional penalty, fee, or surcharge to the
$15.00 fine for the failure to wear a seat safety belt. Thus, it appears fairly clear that the
surcharge provided for in O.C.G.A. § 15-21-73(a)(1) does not apply to violations based
on the failure to wear a seat safety belt.
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I hope that this is helpful. Please keep in mind that this letter is informal advice and does
not constitute the official or unofficial opinion of the Attorney General.

Sincerely,




